Type accommodaties

Op deze website en in onze gidsen vindt u beschrijvingen van diverse typen accommodaties. Hoe verschillend ook, ze hebben één ding gemeen: uw gastfamilie levert, door de wijze van bedrijfsvoering, een actieve bijdrage aan de bescherming van de natuur en de leefomgeving. Sommigen doen dat door biologische landbouw te bedrijven. Anderen leggen bij de exploitatie van de accommodatie sterk de nadruk op natuur- en milieuvriendelijkheid en/of het beheer van cultureel erfgoed. Naast duurzaamheidscriteria kijkt Groene Vakantiegids ook naar de ligging van de accommodatie en de kwaliteit, gastvrijheid en sfeer op een accommodatie.

 

Logies

De Groene Vakantiegids biedt u een ruime keuze aan vakantieverblijven op basis van logies of bed & breakfast. Soms bevinden die zich in een boerderij, in een woonhuis of kasteel en soms in een in de nabijheid gelegen bijgebouw. Ook worden pensions en hotels op basis van half- of volpension beschreven. U beschikt op de kamer veelal over uw eigen sanitaire voorzieningen, maar in een enkel geval deelt u die met de andere gasten. Meestal is het ontbijt bij de overnachting inbegrepen. In veel gevallen bent u ook van harte uitgenodigd om de avondmaaltijd samen te nuttigen. Het is geen verplichting. U moet wel reserveren als u er gebruik van wilt maken en er zijn uiteraard kosten aan verbonden. Er zijn ook accommodaties waar u in een gemeenschappelijke keuken uw eigen maaltijden kunt bereiden.

 

Campings

Behalve boerderijcampings komen ook natuurkampeerterreinen, reguliere doch veelal kleinschalige en duurzaam beheerde campings aan bod. Het kunnen ook naturistencampings zijn of campings waarvan een afgeschermd gedeelte voor  naturisten is bestemd. Wanneer een grotere camping een apart gedeelte van het terrein als natuurcamping heeft ingericht of caravan-, camper- en tentkampeerders op aparte velden onderbrengt, staat dat in de omschrijving van de accommodatie vermeld. Op veel van deze campings is het niet toegestaan dat uw auto op het kampeerterrein blijft staan. Er worden vaak extra kosten in rekening gebracht voor het parkeren, voor het meebrengen van huisdieren, visite die bij u overnacht, elektriciteits- en waterverbruik en toeristenbelasting.

 

Vakantiehuizen en appartementen

Het aanbod van vakantiehuizen en appartementen varieert van eenvoudig tot luxe. Deze verblijven hebben een eigen keuken en sanitair (toilet, douche en/of bad). Bij vakantiehuizen huurt u een heel huis, meestal vrijstaand. Vakantie-appartementen zijn geïntegreerd in een boerderij of landhuis of ondergebracht in een voormalige boerenstal of bijgebouw. Houd er rekening mee dat soms een vergoeding voor het gebruik van gas, water en elektriciteit gevraagd wordt, het gebruik van bed- en badlinnen lang niet altijd gratis is en de (verplichte) eindschoonmaak nog in rekening kan worden gebracht.

 

Studio’s

Een studio is eigenlijk een kamer met alles erop en eraan. In één ruimte vindt u slaap- en zitgedeelte en een keukenhoek. Doorgaans beschikt u over eigen sanitaire voorzieningen. Studio’s bevinden zich vaak in een boerderij of een gerenoveerde boerenstal. Er gelden vaak dezelfde voorwaarden als hiervoor bij vakantiehuizen is beschreven.

 

Groepsverblijven

Een groepsverblijf is voornamelijk toegerust om mensen op doortocht te ontvangen. De meeste liggen aan de langeafstandswandelpaden die dwars door Europa gaan. Soms wordt u een heel huis geboden of meerdere huizen vlak bij elkaar, soms een gedeelte van een boerderij en in enkele gevallen een slaapzolder. Sanitair en keuken gebruikt u met de andere gasten gezamenlijk. Gebruik van linnengoed en badhanddoeken is soms inbegrepen, maar niet altijd. Dat geldt ook voor het water- en energieverbruik en de schoonmaak. Veelal wordt verondersteld dat u de accommodatie in samenwerking met de andere gasten opgeruimd en schoon houdt.